Åttatandade granbarkborre (Ips typographus L.)

När temperaturen stiger på våren/ försommaren påbörjar barkborrarna den första svärmningen. Den åttatandade granbarkborren är 4-5 mm lång och räknas till den svåraste skadegöraren bland barkborrar i Europas granskogar.

Foto: Katrin Wegener-Lundkvist

Här övervintrar borrarna och väntar på varmt väder. Men över   50 % av åttatandade granbarkborren övervintrar i marken här i Sverige. Och många hamnar här när träd avverkas på vintern och barken faller av och med barken barkborrarna som lägger sig under jorden till det är dags att svärma när temperaturen stiger över +18 grader.

Foto: Katrin Wegener-Lundkvist

När granen ser ut såhär är det bäst att låta den stå kvar, men granbarkborrarna som övervintrar i eller omkring detta trädet ( i marken) kommer att svärma till andra träd nästa vår/ sommar.

Foto: Katrin Wegener-Lundkvist

gångsystemet har gett denna barkborren sitt artnamn ”typographus”

Hunden är väldigt effektiv mot granbarkborren. Den är extremt träffsäker och kan känna lukten av nyangripna granar hela sommaren. Men det är inte bara hunden som hittar borrarna, det är teamwork mellan hund och hundförare som ger resultat. Vinden kan till exempel ställa till det och det är alltid hundförarens jobb att analysera terräng och vind och leda rätt.

Foto: Katrin Wegener-Lundkvist

Här är borrmjölet mycket synligt. Men hunden söker efter granbarkborrarnas doft, olika feromoner som de producerar och förändrar under angreppets förlopp.